Опаковки

6-те етапа - при създаването на опаковки

Планирането и дизайнът на опаковките са ключов аспект при всяко пускане на нов продукт. Опаковката е първото нещо, което потребителят вижда, и може да окаже значително влияние върху решението му за покупка. Правилното проектиране на дизайна  гарантира, че опаковката ефективно предава характеристиките и предимствата на продукта, привлича целевата аудитория и се откроява на рафта. В същото време е добре опаковката да носи белезите на бранда.

Когато става въпрос за дизайн на опаковки, има няколко важни неща, които трябва да се вземат предвид, за да се създаде визуално привлекателна, функционална и ефектна опаковка. Ето някои основни неща, които трябва да знаете.

1. Трябва да познавате целевата си аудитория

Познаването на характеристиките, нуждите и предпочитанията на целевата ви аудитория е от решаващо значение за създаването на дизайн на опаковката, който да я привлече и ефективно да предаде характеристиките и предимствата на продукта.

Има голямо значение дали продуктът ви трябва да „говори“ на тийнейджъри или на човек на средна възраст. Това определя, цветовете, стила и дори шрифта. 
Отговорът на въпроса „На кого искам да продам това?“, до голяма степен ще определи външният вид на вашия продукт. 

2. Изберете правилния материал за опаковане

Различните видове опаковъчни материали имат различни характеристики и предимства. Важно е да изберете правилния материал, който най-добре подхожда на вашия продукт. Вземете предвид фактори като цена, устойчивост, издръжливост и лекота на производство.

3. Визуално привлекателен дизайн

 Дизайнът на опаковката трябва да бъде визуално привлекателен и „говори“ за характеристиките и предимствата на продукта. Това се  постига чрез използване на характерни за групата продукти цветове, изображения и типография, които са в съответствие и с марката.

4. Направете я функционална

Опаковки с интересен дизайн винаги ще привличат повече внимание! Външността трябва да бъде добре проектирана и  функционално, като осигурява защита на продукта по време на транспортиране и съхранение и улеснява потребителя при отварянето, използването и съхранението на продукта.

Когато проектираме кутийка за козметика, например, се налага да започнем от кашона и да си представим как тези кашони заставят на пале. Едно от най-скъпите неща в търговията днес са складовите пространства и транспорта. Не бихте желали да плащате за празно пространство на вашите палета! 

5. Съобразете се с разпоредбите

 Дизайнът на опаковката трябва да отговаря на всички съответни разпоредби и сертификати, като например тези за хранителни и фармацевтични продукти.

Това включва предоставяне на необходимата информация за съставките, хранителната стойност и инструкциите за употреба. Ние работим с текстовете, които ни предоставите, но все пак ще разберем ако липсват ключови компоменти от задължителните. 

6. Фокус върху устойчивостта

Много потребители вече са по-съзнателни по отношение на околната среда. Дизайнът на опаковките, който насърчава устойчивостта, например използването на екологични материали или начин на производство, подходящ за рециклиране, може да бъде предимство.
 

7. Финализиране на процеса на разработка 

След като дизайнът е завършен (одобрен), той се изпраща на производствения екип за последни проверки. На този етап проектът се преглежда за всякакви технически и производствени проблеми, които могат да възникнат. Прави се мостра, за да се изпробва проектираната щанца. 

Мострите се предоставят на клиента за одобрение и сме готви да пристъпим към началото на цялото производство.
Сега е момента да ни запитате количествата, които сте поръчали какво пространство ще заемат, да помислите за транспорт и склад. Много пъти тези въпроси се пренебрегват и не остава време да се измисли най-доброто решение. 
 
Доволни сме, когато и нашите клиенти са доболни – хубаво е да видиш резултата от труда си… 🙂
 

Производството на опаковки

Е важна стъпка в процеса на пускане на пазара или ребрандиране на продукт. То включва производство на опаковъчни материали, проектиране и отпечатване на етикети и други графични елементи, както и сглобяване на крайната опаковка. В тази публикация в блога ще разгледаме различните етапи на производството на опаковки, включително проектиране и създаване на прототипи, избор на материали, печат и довършителни работи и сглобяване.
 

Проектиране и създаване на прототипи

Първият етап от производството на опаковки е етапът на проектиране и създаване на прототипи. Тук се създава и тества дизайнът на опаковката, за да се гарантира, че той ефективно предава характеристиките и предимствата на продукта и се харесва на целевата аудитория. Това може да включва създаване на скици и макети на ръка или с помощта на софтуер за автоматизирано проектиране (CAD), както и създаване на прототипи за тестване на дизайна и извършване на необходимите корекции.
 

Избор на материали

След като дизайнът е финализиран, следващата стъпка е да се изберат подходящи материали за опаковане. Това може да включва избор между различни видове хартия, пластмаса, стъкло или метал, както и определяне на най-добрия материал за продукта и целевата аудитория. Важно е да се вземат предвид фактори като цена, устойчивост, издръжливост и лекота на производството.
 

Отпечатване и довършителни работи

Следващият етап е отпечатването и довършителните работи, при които окончателният дизайн се отпечатва върху опаковъчните материали с помощта на различни техники, като офсетов печат, флексопечат или цифров печат. Този етап включва и всички довършителни процеси, като ламиниране, релефно щамповане или щанцоване, за да се подобри визуалната привлекателност и издръжливостта на опаковката.
 

Сглобяване

Последният етап от производството на опаковки е сглобяването, при което опаковъчните материали се съединяват, за да се създаде крайният продукт. Това може да включва сгъване, залепване или заваряване на материалите и поставяне на допълнителни компоненти, като ципове, затваряне или дръжки.
 
Производството на опаковки е многоетапен процес, който включва проектиране и създаване на прототипи, избор на материали, печат и довършителни работи и сглобяване. Като следвате тези стъпки, можете да гарантирате, че опаковката на вашия продукт е визуално привлекателна, функционална и отговаря на желаните спецификации и разпоредби. Също така е важно да се вземат предвид фактори като цена, устойчивост, издръжливост и лекота на производството по време на всеки етап от процеса.